dijous, 27 de febrer del 2014

TEMA 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL

Tema 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL


En aquesta entrada anem a parlar de les característiques de la societat, de que són les Tic, les seues característiques i de les aportacions i limitacions que tenen.


  • CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT
L'escola és la institució que la societat utilitza per a fomentar als seus membres i adaptar-los a les seues caraterístiques i necessitats, i per tant, és lògic pensar que el seu objectiu es la de preparar-los per a desenvolupar-se en aquesta. 

-Gran presencia dels “mass mediai de les noves tecnologies de la informació i la comunicació TIC, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, mon laboral.
-Gran quantitat d’informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundancia de dades que tenim, ens fa dificil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
-Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
-La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.
-Llibertat de moviment. La “societat de la informació”, sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.
-Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obren possibilitats al tele-treball.
-Tendencia a la globalització de la societat. Estem en un moment en el que tots els fenòmens, tant a nivel econòmic com social i cueltural, han deixat de produir-se localment i han passat a produir-se mundialment.


  
  • QUE SÓN LES TIC

Les TIC són un conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació.


  • CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC

-Inmaterialitat
-Deslocalització
-Interactivitat
-Instantaneitat
-Reproducció ilimitada
-No linealitat (hiperenllaços)
-Interconexió
-Diversitat/ multiformat (text, imatge, so)


  • APORTACIONS DE LES TIC

-Fàcil accés a tot tipus d’informació sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements.
-Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
-Canals de comunicació immediata, síncrona i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l’edició i difusió de la informació.
-Emmagatzematge de grans quantitats d’informacions en petits suports de fàcil transport.
-Automatització de les tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.
-Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, etc.
-Homogeneització dels codis emprats per al registre de la informació mitjançants la digitalització de tot tipus d’informació.
-Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.



  • LIMITACIONS DE LES TIC

-Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d’ordinadors i sistemes operatius.
-Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d’aprendre, la necessitat d’aptituds i actituds favorables.
-Problemes de seguretat. Circumstancies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
-Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
-Barreres culturals. L' idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacions d'Internet, etc.

Per acabar referent a les aportacions educatives en pimer lloc, he trobat un enllaç en PDF de la Universitat de Madrid on donen una asignatura corresponent a les TIc en la societat digital que ens pot ajudar a entendre millor aquest tema, a més es la guia docent que ens pot servir per agarrar objestius i continguts: http://www.uam.es/personal_pdi/stmaria/jparedes/17090.pdf.


En segon lloc, en aquesta altra pàgina trobem un estudi de la societat digital a Catalunya que crec que es interessant perquè ens indica una sintesí d'indicadors clau de les TIC. A més, es pot descarregar en PDF per a tindre'l a l'ordinador. Enllaç: http://www.idigital.cat/web/i-digital/coneixement/estudis/detall/-/asset_publisher/7Tsg/content/estudi_societat-digital-a-catalunya-sintesi-indicadors-clau-de-les-tic.


En tercer lloc, he trobat una pàgina que pertanya a l'educació fent referència a les TIC i a la societat digital on ens proporciona materials didàctics, recursos TIC, experiències educatives..., amb videos educatius. Aquesta pàgina la recomane perquè crec que és interessant i en la nostra tasca  docent futura ens servirà. Enllaç: http://www.educacioilestic.cat/search/label/Societat%20digital.


En quart lloc, he trobat un video a youtube on es veu com és la societat digital en els adolescents de hui en dia, quines ferramentes utilitzem per a comunicar-nos com pot ser l'ordinador o el mòvil entre altres. 



Per a finalitzar, he de dir que hui en dia ens moven depenent de la societat i com cada día es veu, estem en una societat digital en la que hem d'ensenyar als nostres alumnes a usar l'ordinador, a desenvolupar-se mitjançant les tecnologies però com deiem en un tema anterior mai açò ha de reemplaçar a l'ensenyament. Per tant, hem de portar cura amb el que els nostres alumnes aprenen i ensenyar-los a utilitzar les noves tecnologies adequadament. Per exemple, podem ensenyar-los a buscar informació en un ordinador amb l'ús d'internet o vorer documental d'açò com per exemple aquest que he trobat:


                                                     

Per tant, hem de portat cura amb la nostra privacitat i fer vorer en el nostres alumnes que açò és una cosa molt important i que no han d'anar donant dades a ningú. En aquest enllaç explica un poc la privacitat: http://www.expresionbinaria.com/documental-ojo-con-tus-datos-privacidad-y-seguridad-en-la-sociedad-digital/

EXEMPLE Conte multimèdia


bambi cuento para niños from leguar

Ací teniu el conte de bambí que abans havia comentat.

PRÀCTICA 4: POWER POINT

PRÀCTICA 4: POWER POINT-CONTE MULTIMÈDIA


En aquesta entrada anem a explicar com crear un conte multimèdia amb la ferramenta de Power Point, ja que és un programa disenyat per a fer presentacions amb text esquematizat i és fàcil d'entendre. A més, té animacions de text i imàtges predisenyades o importades del nostre ordinador. També tenim la possibilitat d'aplicar disenys de font, plantilles i animació. 



Segons la versió que utilitzem de Power Point poden variar algunes coses del diseny i localització d'elements. Jo he utilitzat la versió del 2010.   







Ara anem a explicar els pasos que hem de seguir per a realitzar el conte amb la ferramenta de Power Point.



En primer lloc, hem d'obrir nostre programa Power Point. Una vegada obert, en la part central visualitzarem la diapositiva que formaràn el conte, i en la part esquerra de la ventana ens mostrará la quantitat de diapositives que portem disenyades.



Foto original

En segon lloc, quan anem a la barra de ferramentes trobem les següents opcions:

  1.    "Inici". On ens surten moltes opcions, però la més important és la de disseny de les diapositives.                                                                                                                                           
                                                                                                                               Foto original                                                                                                          
                                                                                                                 
  2. "Insertar". Abans d'anar a aquesta opció hem d'anar a "Disseny" com he explicat anteriorment on escogirem el tipus de plantilles i el disseny, que en el meu cas a sigut en blanc perquè insertaré els fons més tard. Ara ja anem a l'opció d'"Insertar" i punxem en "Imatges" i apareixera una pestanya on escogiras la imatge que necessites.                                                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                                             Foto original                                                                                                                                                                                                        Una vegada tenim la imatge i l'adaptem a la diapositiva, harem doble clic en l'imatge i ens apareixerà en la barra de ferramentes "Format". Aquesta ferramenta ens serveix per a afegir efectes, canviar l'estil, la forma, el contorn, el disseny, el tamany, etc., de la fotografía. En el meu cas posse una imatge de fons i desprès li afegix una imatge a la qual li he tret el fons que és una opció que apareix a l'esquerra.                                                                                                                            
     
                                                                                                                             Foto original                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                A més, dispossem de l'opció d'"Audio" per açò, punxem en "So" i apreixen distintes opcions com: audio de arxiu, audio d'imatges predisenyades i grabar audio, per a que tu grabes l'audio que vols. Si escogim l'opció d'audio d'arxiu ens ix una altra pestanya per a insertar-lo des de el nostre ordinador i desprès de seleccionar-lo ens ix format i ocions per a modificar-lo al nostre gust.                                                                                                                                                                                                      
                                                                   Foto original                                                                                                                                                                                                  Si punxem en "Video" ens apareixen les mateixes opcions que en la imatges per a que l'insertes directament de l'ordinador, o video d'imatges predisenyades però no inclou l'opció de grabar un video.                                                                                                                                                                                                                                                                          I si continuem en aquesta opció, podem donar-li a "Formes" i afegim un "Botó d'acció" que ens va permetre pasar a qualsevol diapositiva que nosaltres vulguem amb assoles fer clic amb el mouse o passar-lo per damunt.                                                                                                                                                                    
                                                            Foto original.                                                                                                                                                                                                                   Per últim, en la mateixa pestanya per a poder incorporar al nostre conte un "Hipervincle" que jo he utilitzat per a fer els dos finals alternatius. On en la primera diapositiva el hipervincle són les notes de música i van a la diapositiva sis amb els finals alternatius. A més, tenim dues hipervincles més, un és el esquirol de la dreta de la diapositiva sis i altre és el sol que l'he tret de formes en l'opció d'"Insertar" de la diapositiva dotze.                                                                  A banda d'incorporar hipervincles que anen de diapositiva a diapositiva, per exemple si posem Universitat d'Alacant i li donem a hipervincle pots possar la pàgina web: www.ua.es.                                                                                                                                                                                                                                                                                 
      
                                                              Foto original                                                                                                                                                                                                                                                                      
  3.  "Diseny" en aquesta opció podem triar el fons que volem que tinguen totes les diapositives que en el meu cas, no he utilitzat cap com he dit abans.                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                               Foto original.                                                                                                                                                                                                                 
  4.  L'opció de "Transicions" serveix per a possar a cada diapositiva la transició que nosaltres vulguem, ja que tenim una muntonada d'opcions com pot ser: cortar,desvanecer,barrido, etc.                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                       Foto original                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  5.  "Animacions" en aquesta opció desprès d'insertar les imàtges i el text, podem possar les animacions que veiem necessaries punxant en la barra de ferramentes "Animacions" a més, podem personalitzar l'animació que ens apareix en la part dreta de la pantalla. En el meu cas he afegit moltes animacions, perquè crec que fa que els alumnes disfruten més del conte amb els efectes que es poden crear.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                               Foto original.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
  6. "Presentació amb diapositives" hem d'escogir des d'on volem que es faça la presentació, és a dir, de la diapositiva on volem que comence el nostre conte.                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                             Foto original.                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  7.  "Revisar" que com en un document de wors, tenim l'opció d'escogir l'idioma, ortografía, referencia, traduir i fer un nou comentari.                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                Foto original.                                                                                                                                                                                                                                                                  
  8. "Vista"
Foto original.


Respecte a les aplicacions educatives he trobat:


En primer lloc, vaig a explicar com he fet el meu conte i de que tracta. El meu conte s'anomena "El flautista de Macondo" que és un conte adaptat al del "Flautista de Hamelín" on he copiat les imatges del conte de l'editorial Círculo de Lectores. Com podeu veure a continuació, he adapatat un poc les imatges amb el programa de paint perquè en comptes de ratolins són esquirols;

Foto original.



A més, també he trobat imatges en internet que em podíen servir per al conte com per exemple la imatge del títol que ja he explicat abans. 

A banda d'insertar imatges i el text referent a aquestes imatges, he afegit hipervincles per anar de una diapositiva a una altra i com podem veure en la foto, el sol que apareix és un hipervincle per anar a la primera diapositiva i desprès en l'altra foto en el conte B, l'escoril que trobem és altre hipervincle per anar al final B:

Foto original.


Foto original.



També he insertat varis sons, ja que el meu conte tracta sobre un flautista en les diapositives que ix tocanta la flauta e insertat el so d'una flauta com es veu en la imtage està representat per l'icone d'audio:



Foto original.

I en el botó d'acció en una diapositiva he introduït el so d'un aplauso:

Foto original.

Per últim, comentar que també he introduït animacions i trancisions com he comentat abans en la que tenim moltes opcions.


En segon lloc, he trobat un conte multimèdia de bambí:


En tercer lloc, vos adjunte un enllaç que va directament a la pàgina de cuentos infantiles en la que tracten un projecte d'animació a la lectura (on hi ha contes realitzats per power point) i com les tecnologies poden ocupar el lloc dels contes tradicional per a motivar als alumnes i a més, aprendre de les noves tecnologies. Enllaç: http://ficus.pntic.mec.es/rcod0001/cuentos.htm


Per últim os posse un video en el que s'explica molt bé com fer un conte multimèdia mitjançant la ferramenta de power point.





dijous, 20 de febrer del 2014

TEMA 3: DOCÈNCIA VIRTUAL

TEMA 3: DOCÈNCIA VIRTUAL: E-LEARNING I B-LEARNING I LES APORTACIONS EDUCATIVES

En aquesta entrada anem a parlar de la docència virtual que es refereix a espais no existents en la que anem a tractar:

       ÌNDEX
  • Què és e-learning?
  • Característiques e-learning
  • Avantatdes e-learning
  • Inconvenients e-learning
  • Què és b-learning?
  • Aspectes importants d'un sistema b-learning



*      QUÈ ÉS E-LEARNIN?

Ací anem a trcatar dierents definicions sobre e-learning:

·         -Formació que utilitza la xarxa com tecnología de distribució de la informació. Sigui la xarxa oberta (internet) o tancada (intranet com per exemple el campus virtual que és una xarxa tancada).

·         -Un ensenyament a distancia obert, flexible i interactiu basat en l’us de les TIC i sobretot aprofitant els mitjans que ofereix internet.

·        - Permet la distribució i l’acces a col·leccions de materials d’aprenentatge sobre un mitjà electrònic usat un servidor web per a distribuir-los. Un navegador web per a accedir i protocols TCP/IP i http per a facilitar l’intercanvi.
     
      -Un tipus de proces d'ensenyament-aprenentatge que es porta a terme a través de l'us de les tecnologies de la informació i la comunicació.

   



   A banda de ser important el terme de e-learning, també trobem intersesant i implicit el concepte d'aula virtual:

    -Un intent d'implementar mitjançant aplicacions telemàtiques la qualitat de la comunicació de la informació presencial en l'educació on line. 

       -Són el mode d'incorporar els efectes didàctics de les aules reals a contextos en els que no es posible reunir físicament als participants en un procés d'ensenyança-aprenentatge.

       -És un entorn d'ensenyança-aprenentatge basat en un sistema de comunicació mesurada per ordinador.


   


*      CARACTERÍSTIQUES E-LEARNING


1.       Ús de navegadors Web per accedir a la información.
2.       Aprenentatge molt recolzat en tutories.
3.       Materials digitals i aprenentatge flexible com una eina on tu adaptes el teu aprenentatge
4.       Ús de protocols TCP I HTTP per a facilitar la comunicación.
5.       Aprenentage mitjançant PC (ordinador).
6.       Aprenentatge individualitzat versus col·laboratiu interactiu.
7.       Utilització d’eines síncrones (on un parla i altre rep información) i asíncrones (quan un parla i altre rep la información però la treballa desprès).
8.       Administració dels materials en un servidor Web.
9.     Conexión professsor-alumne separats per espai temps, és a dir,  tant el professor com l’alumne están separts en temps i espai.
10.   Multimèdia/hipertextual-hipermedia.

*      AVANTATGES E-LEARNING


1.       Posa una gran quantitat de informació a l'alumne.
2.       Facilita l’actualització de la informació i continguts.
3.       Permet la deslocalització del coneixement, es a dir, el coneixement està en qualsevol lloc i podem accedir en qualsevol momento.
4.       Facilita l’autonomia de l’estudiant on l’estudiant pot estudiar al seu ritme i adaptar el seu coneixement.
5.    Propicia una formació Just in Time (on quan busquem a internet ix molta informació sobre açò) i Just form me (on pot escogir entre les entrades que li han eixit segongs li convenga).
6.       Afavoreix una formació multimèdia.
7.       Afavoreix la interactivitat en diversos àmbits per exemple en foros.
8.       Estalvia costos i desplaçaments.
9.       Facilita l’ús dels materials per a diversos cursos.
10.   Facilita una formació grupal i col·laborativa.


*      INCONVENIENTS E-LEARNING


1.       Més inversión de temps per part del professor.
2.       Mínimes competències tecnològiques de professor i alumne.
3.       Habilitats de l’alumne per a l’aprenentatge autònom.
4.  Disminuieix la qualitat de la información si no existeis un ràtio adequat de professor/alumne açò depèn de la quantitat dels alumnes.
5.       Requereix més treball del convencional.
6.       Baixa qualitat de molts continguts i cursos actual.
7.   Coste per adquirir l'espai necessari.
8.   Porta més temps i més diners el desenvolupament que la distribució.
9.   Necessitat d'adaptació a nous mètodes d'aprenentatge i al treball col·laboratiu com la necessitat a recursos per part de l'estudiant.




*      QUE ÈS B-LEARNING?


-Combina l’ensenyament cara a cara amb l’ensenyament virtual.
-Combinació de les clases magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de ro i enregistrament de video i àudio juntament amb la tutoria i l’asserorament.
-Qualsevol posible combianció d’un ampli ventall de mitjans per aprenentatge dissenyats per a resoldre problemas específics.
-Les e-eines combinades amb altres més convencional son el docent haurà d’assumir responsabilitats atorgades pel model presencial i pel model tradicional
La combianció de e-eines amb les t-eines ens donaría B-learning on arriben a les competències del professor.




*      ASPECTES IMPORTANTS D’UN SISTEMA B-LEARNING


-Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discusions quan els alumnes están connectats.
-La información per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació.
-Pemet adquirir coneixements tecnics funcional, és a dir la teoría que anem depsrès a desenvolupar en la pràctica.
-No s’apren en solitari sinó en solidari en comuniació amb els altres mitjançant fórums, xats, etc.
-Les tutories apareixen com una possibilitat d’ajuda tant en l’ensenyament presencial com a distancia
-Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat.

Com a aplicacions educatives trobem:

En primer lloc, en aquest enllaç: http://www.uv.es/pizarra/manualusoaplicado/manual_valencia.pdf on trobem un manual d'ús aplicat de l'aula virtual amb exeples per al professorat de l'Universitat de València. L'objectiu de la plataforma és oferir una àmplia sèrie d'instruments docents que sirven de suport, tant com siga possible, al treball del professor i que permeten que puga realitzar part de la seua docència utilitzant aquestes eines.


En segon lloc, en aquest video trobem psitel que és una pàgina http://www.psitel.com/elearning/ en la qual es pot crear un curs on line per a la formació de e-learning i no te costos. Per tant, en aquest video es presenta com funciona on ells s'encarregaran de la part tècnica i tecnològica. 





En tercer lloc, per a aplicar-ho a un cas real no hem d'anar-nos molt lluny perquè en la nostra universitat amb l'ajuda del campus virtual podem treballar més fàcilment com per exemple, pujar les pràctiques als nostres professors o enviar tutories amb els nostres dubtes inclòs hi ha alumnes que estudien a distància i no a falta anar a una tutoria perquè amb aquest campus tenen moltes facilitats. 

Foto original




Per a finalitzar, dir que els recursos que oferix Internet en el processos d'ensenyament-aprenentatge, a més de ser ferramentes que optimicen la gestió de la informació, es converteixen en instruments que afavoreixen la conformació de xarxes de comunicació basats en la reciprocitat i la cooperació i motivades per la innovació i generació de coneixement.