dijous, 27 de febrer del 2014

TEMA 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL

Tema 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL


En aquesta entrada anem a parlar de les característiques de la societat, de que són les Tic, les seues característiques i de les aportacions i limitacions que tenen.


  • CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT
L'escola és la institució que la societat utilitza per a fomentar als seus membres i adaptar-los a les seues caraterístiques i necessitats, i per tant, és lògic pensar que el seu objectiu es la de preparar-los per a desenvolupar-se en aquesta. 

-Gran presencia dels “mass mediai de les noves tecnologies de la informació i la comunicació TIC, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, mon laboral.
-Gran quantitat d’informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundancia de dades que tenim, ens fa dificil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
-Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
-La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.
-Llibertat de moviment. La “societat de la informació”, sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.
-Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obren possibilitats al tele-treball.
-Tendencia a la globalització de la societat. Estem en un moment en el que tots els fenòmens, tant a nivel econòmic com social i cueltural, han deixat de produir-se localment i han passat a produir-se mundialment.


  
  • QUE SÓN LES TIC

Les TIC són un conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació.


  • CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC

-Inmaterialitat
-Deslocalització
-Interactivitat
-Instantaneitat
-Reproducció ilimitada
-No linealitat (hiperenllaços)
-Interconexió
-Diversitat/ multiformat (text, imatge, so)


  • APORTACIONS DE LES TIC

-Fàcil accés a tot tipus d’informació sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements.
-Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
-Canals de comunicació immediata, síncrona i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l’edició i difusió de la informació.
-Emmagatzematge de grans quantitats d’informacions en petits suports de fàcil transport.
-Automatització de les tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.
-Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, etc.
-Homogeneització dels codis emprats per al registre de la informació mitjançants la digitalització de tot tipus d’informació.
-Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.



  • LIMITACIONS DE LES TIC

-Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d’ordinadors i sistemes operatius.
-Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d’aprendre, la necessitat d’aptituds i actituds favorables.
-Problemes de seguretat. Circumstancies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
-Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
-Barreres culturals. L' idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacions d'Internet, etc.

Per acabar referent a les aportacions educatives en pimer lloc, he trobat un enllaç en PDF de la Universitat de Madrid on donen una asignatura corresponent a les TIc en la societat digital que ens pot ajudar a entendre millor aquest tema, a més es la guia docent que ens pot servir per agarrar objestius i continguts: http://www.uam.es/personal_pdi/stmaria/jparedes/17090.pdf.


En segon lloc, en aquesta altra pàgina trobem un estudi de la societat digital a Catalunya que crec que es interessant perquè ens indica una sintesí d'indicadors clau de les TIC. A més, es pot descarregar en PDF per a tindre'l a l'ordinador. Enllaç: http://www.idigital.cat/web/i-digital/coneixement/estudis/detall/-/asset_publisher/7Tsg/content/estudi_societat-digital-a-catalunya-sintesi-indicadors-clau-de-les-tic.


En tercer lloc, he trobat una pàgina que pertanya a l'educació fent referència a les TIC i a la societat digital on ens proporciona materials didàctics, recursos TIC, experiències educatives..., amb videos educatius. Aquesta pàgina la recomane perquè crec que és interessant i en la nostra tasca  docent futura ens servirà. Enllaç: http://www.educacioilestic.cat/search/label/Societat%20digital.


En quart lloc, he trobat un video a youtube on es veu com és la societat digital en els adolescents de hui en dia, quines ferramentes utilitzem per a comunicar-nos com pot ser l'ordinador o el mòvil entre altres. 



Per a finalitzar, he de dir que hui en dia ens moven depenent de la societat i com cada día es veu, estem en una societat digital en la que hem d'ensenyar als nostres alumnes a usar l'ordinador, a desenvolupar-se mitjançant les tecnologies però com deiem en un tema anterior mai açò ha de reemplaçar a l'ensenyament. Per tant, hem de portar cura amb el que els nostres alumnes aprenen i ensenyar-los a utilitzar les noves tecnologies adequadament. Per exemple, podem ensenyar-los a buscar informació en un ordinador amb l'ús d'internet o vorer documental d'açò com per exemple aquest que he trobat:


                                                     

Per tant, hem de portat cura amb la nostra privacitat i fer vorer en el nostres alumnes que açò és una cosa molt important i que no han d'anar donant dades a ningú. En aquest enllaç explica un poc la privacitat: http://www.expresionbinaria.com/documental-ojo-con-tus-datos-privacidad-y-seguridad-en-la-sociedad-digital/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada